3.12. Ochrona wartości kulturowychMaciej Ambrosiewicz, Elżbieta Szkiruć
W roku 2004 z inicjatywy WPN przeprowadzona została restytucja mogił w pobliżu parkingu leśnego nieopodal wsi Leszczewek: - nagrobka na mogile dwóch ułanów. W mogile spoczywają dwaj ułani 16 Pułku Ułanów Wielkopolskich, polegli w walkach z Litwinami w czasie wojny 1920 roku. Prace przy restytucji były sfinansowane przez WPN, Jana Górala i Stanisława Milewskiego (osoba, która przypomniała o istnieniu tej mogiły); - cmentarza wojennego z pierwszej wojny światowej we wsi Leszczewek (konserwacja była prowadzona wspólnie z Gminą Suwałki).
Inne działania z zakresu ochrony wartości kulturowych zrealizowane w 2004 roku, to: - wykłady dla młodzieży w MDK i Bibliotece Publicznej o dziedzictwie kulturowym, - warsztaty z ginących zawodów (ceramika, tkactwo), - gromadzenie i opracowanie materiałów dot. dziedzictwa na terenie WPN i jego otuliny, - wystawy o WPN w części dotyczącej dziedzictwu kulturowemu. Działania te szerzej omówiono w rozdziale dotyczącym edukacji.
W 2004 roku Wigierski Park Narodowy wraz z przedstawicielami lokalnych gospodarstw agroturystycznych uczestniczył w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne dziedzictwo”. Na eliminacjach regionalnych w Białymstoku wystawialiśmy potrawy: „Sielawa wędzona po wigiersku” oraz „Okoń smażony w zalewie octowej”. Pierwsza potrawa w wykonaniu Pani Zofii Tarasiewicz otrzymała I miejsce w kategorii potraw pochodzenia zwierzęcego. W czasie otwarcia wystawy WPN w Kętrzynie promowane były produkty regionalnej kuchni: kartacze, soczewiaki, sery, sielawa wędzona po wigiersku, sękacz. W czasie wrześniowych dożynek w Starym Folwarku gospodarstwo agroturystyczne współpracujące z parkiem uczestniczyło w konkursie potraw regionalnych i uzyskało nagrody za „Szynkę wiejską wędzoną z kością” oraz „Nalewkę wigierską”. Na bazie wystaw przyrodniczej i etnograficznej, ścieżek edukacyjnych „Las” i „Suchary” oraz 2 gospodarstw agroturystycznych opracowana została oferta turystyczna, która została zgłoszona do ogólnopolskiego konkursu na najlepszy produkt w gospodarstwie agroturystycznym. W wyniku tych działań Stowarzyszenie „Konferencja Służb Ochrony Przyrody ZPP” i Wigierski Park Narodowy otrzymały II miejsce. Oferta ta obejmuje warsztaty „Przetwórstwo mleka tradycyjnymi metodami”, „Wypiek wiejskiego chleba”, „Tradycyjna potrawa regionalna – kartacze” oraz „Biesiady z potrawami regionalnymi”. Dzięki uzyskanej nagrodzie, ufundowanej przez Fundację Wspomagania Wsi, mogła ukazać się broszura omawiająca i promująca produkt pt. „Z dziedzictwem przyrodniczym i kulturowym za pan brat”.
|