WIGIERSKI PARK NARODOWY

  

  

Proszę chwilę zaczekać, wczytuję ilustracje

   

 

      Praktyczny przewodnik dla odwiedzających Wigierski Park Narodowy

Strona główna WPN

  

  

  

  

  

 

POZOSTAŁE ATRAKCJE I USŁUGI TURYSTYCZNE  (cz.1 z 2)

 

 

Klasztor wigierski

  

Pokamedulski zespół klasztorny w Wigrach należy do najpiękniejszych i najcenniejszych zabytków Suwalszczyzny. Ojców kamedułów nad Wigry sprowadził król Jan Kazimierz w 1667 roku. W latach 1694-1745 zakonnicy zbudowali murowany kościół i klasztor z eremami (eremy, to niewielkie domki, w których pojedynczo mieszkali kameduli). Zbudowali tu również obiekty wykorzystywane przez osoby cywilne, jak np. Dom Królewski oraz liczne obiekty gospodarcze u podnóża klasztoru, jak browar, cegielnie, kuźnie, itp. W XVIII wieku klasztor administrował dobrami w promieniu ok. 50 km. Po trzecim rozbiorze Polski w roku 1796, rząd pruski skonfiskował dobra kamedulskie, a w 1800 r. usunął kamedułów z klasztoru. Przenieśli się oni do Bielan pod Warszawą. W czasie I i II wojny światowej zabudowania klasztorne były niszczone. Obecnie funkcjonuje tu Wigierski Areopag Nowej Ewangelizacji. Warto zobaczyć: kościół parafialny z jego podziemiami, pomieszczenia, w których mieszkał Papież Jan Paweł II w 1999 r; widok z wieży zegarowej.

  

  

  

  

Rejsy statkiem po jeziorze Wigry

  

Żegluga Wigierska prowadzi działalność od 1 maja do 31 października. Statek rozpoczyna i kończy rejs z przystani przy klasztorze Kamedułów w miejscowości Wigry. W czasie wysokiego sezonu (1 maja – 15 września) odbywają się regularne rejsy w godzinach: 10.00, 11.30, 13.00, 14.30, 16.00. Rejs trwa około 1 godziny. Właściciel oferuje również rejsy czarterowe oraz specjalne (łącznie z kateringiem).

  

Więcej na stronie: http://statekwigry.pl/

  

  

  

  

Przejazdy kolejką wąskotorową

  

Trasa kolejki zaczyna się Płocicznie Tartaku, na terenie ośrodka „Hossa-Wigry”. W latach 1916-1989 kolej leśna służyła do przewozu drewna z Puszczy Augustowskiej. Cała trasa biegła do wsi Zelwa i liczyła 42 km. Od 2001 roku kolejka przewozi turystów do przecięcia z szosą Bryzgiel – Macharce we wsi Krusznik. Długość trasy wynosi 10 km a czas przejazdu w obie strony z przystankami wynosi 2,5 godziny. Na terenie ośrodka „Hossa-Wigry” znajduje się również strzeżony parking, Muzeum Kolejki, restauracja i pensjonat. Można w nim wypożyczyć rowery i sprzęt wodny oraz pojeździć konno.

Kolejka kursuje cały rok: w miesiącach: lipiec - sierpień codziennie o godz: 10.00, 13.00, 16.00 - bez względu na liczbę osób, 19.00 - dla minimum 15 osób, przez cały rok - na zamówienie dla min. 15 osób, godziny - do uzgodnienia. Czas przejazdu kolejką łącznie z postojami - wynosi 2 godz. 20 min.

  

Kontakt: Stanisław Huryn, tel. 0/87 5671317, 0603165390, 0609537540; www.augustowska.pl

  

  

  

Galerie

  

 Buda Ruska: Autorska Galeria Alojzego Nawrata, tel. 0/875164545,

 Chlewogaleria Piotra Malczewskiego, tel.6046548685.

  

  

  

Cykliczne imprezy na terenie WPN-u

  

 Ogólnopolski Rajd Wielodyscyplinowy po WPN. Termin: długi weekend połączony ze Świętem Bożego Ciała.

 Regaty żeglarskie o Puchar Dyrektora WPN: sierpień.

 Regaty żeglarskie o Błękitną Wstęgę Wigier: początek września.

  

  

Warsztaty przetwórstwa mleka tradycyjnymi metodami dają możliwość samodzielnego przygotowania białych serów i masła, począwszy od dojenia krowy i zbierania śmietany, na degustacji kończąc. Największą atrakcją jest ubijanie masła w służących do tego urządzeniach, zwanych “bojkami”. Na warsztaty zapraszamy grupy, począwszy od przedszkolaków, uczniów szkół podstawowych, gimnazjów, liceów, skończywszy na dorosłych turystach.

  

Kontakt: Zofia Tarasiewicz, Tartak 9, tel.0/87-5637174

 

 

Warsztaty kulinarne „kartacze” to również wspaniała zabawa dla chętnych w różnym wieku. W jej trakcie proponujemy do wyboru naukę przygotowania dwóch potraw regionalnych – kartaczy i soczewiaków. Uczestników czeka wspólne obieranie ziemniaków ich tarcie i wyciskanie, wyrabianie ciasta, przygotowywanie farszu z mięsa w przypadku kartaczy lub przygotowanie soczewicy, gdy poznajemy tajniki wyrobu soczewiaków. Kulminacją jest zdobycie umiejętności gotowania, tak aby wyjąć z garnka kartaczowe kule, a nie gęstą zawiesinę z rozgotowanym mięsem w czasie dwugodzinnego gotowania. Jeśli te czynności przebiegną prawidłowo czeka nas już tylko przygotowanie skwarek z boczku i oczywiście degustacja. Największe niejadki zabierają się do konsumpcji, bo przecież własnoręcznie przygotowana potrawa smakuje najlepiej.

  

Kontakt: Zofia Tarasiewicz, Tartak 9, tel.0/87-5637174

 

 

Warsztaty “wypieku chleba” dają możliwość samodzielnego przygotowania chleba i innych wyrobów piekarskich. Uczestnicy własnoręcznie wyrabiają ciasto na chleb i pozostawiają do wyrośnięcia. W tym czasie odbywa się przygotowywanie pozostałych wyrobów – bułeczek, rogalików, “kukiełek” i “warkoczyków”. Po wyrośnięciu żytni chleb na specjalnej łopacie wkładany jest do nagrzanego pieca chlebowego. Wypiek trwa około 1 godziny. W czasie pieczenia grupa poznaje gospodarstwo rolne – jego inwentarz i prace związane z rolnictwem. Kiedy zapach pieczonego chleba rozchodzi się po już całym obejściu, to sygnał, że chleb jest gotowy. Wyjmowanie pachnącego chleba z pieca to wielka frajda. Teraz do pieca wkładamy pozostałe wyroby i w czasie oczekiwania dowiadujemy się o tradycjach związanych z chlebem, o potrawach regionalnych, które do dziś goszczą na stołach mieszkańców Suwalszczyzny. Prelekcja urozmaicona jest przysłowiami, wierszykami, zagadkami i ciekawostkami dotyczącymi chleba.

  

Kontakt: Halina Żukowska, Piertanie 3A, tel. 0518133007.

  

  

  

  

Ciąg dalszy atrakcji usług

  

  

  

© Wigierski Park Narodowy

Projekt i wykonanie: KAJA