Centrum Informacji Turystycznej   Nasza oferta   Wystawy   Ścieżki edukacyjne   Szlaki   Zagospodarowanie szlaków

Zasady zwiedzania parku  Wędkowanie  Baza noclegowa  Kuchnia regionalna  Inne atrakcje  Wypożyczalnie  Mapa  Strona główna


   

   

Kuchnia regionalna

   

   

Gospody, restauracje, bary     Gospodarstwa agroturystyczne

   

   

Gospody, restauracje, bary

  

  

Gospoda „Pod Sieją”

Stary Folwark

tel. 87 5637010, 606387611

Gospoda z tradycjami położona w letniskowej miejscowości Stary Folwark nad jeziorem Wigry w sercu Wigierskiego Parku Narodowego. Zadaszone stylowe patio na 50 osób, grill i parking. Gospoda została dwukrotnie wyróżniona przez Polską Organizację Turystyczną znakiem Turystyczne Logo Polski za soczewiaki oraz zupę z soczewicy. Tradycyjna kuchnia polska i potrawy regionalne, duży wybór ryb słodkowodnych: sielawa, sieja wigierska, sandacz, sum i inne.

  

  

Restauracja Kameralna w Hotelu nad Wigrami ***
Gawrych Ruda 39 B
Tel. + 48 87 563 59 59

W restauracji Hotelu nad Wigrami *** będą mogli Państwo skosztować wyrafinowanych potraw, czerpiąc bogactwa smaków kuchni regionalnej. W szerokiej karcie menu każdy znajdzie odpowiednie dla siebie danie spełniające najbardziej wysublimowane gusta smakowe. Restauracja z wyjściem na taras letni i widokiem na jezioro tworzy idealne warunki do niespiesznego delektowania się finezyjnymi daniami.

 

 

Restauracja „Holiday”

Stary Folwark 106

tel. 87 5637120

Zapraszamy Państwa do restauracji oraz drink-baru znajdującego się w naszym obiekcie hotelarsko – gastronomicznym Holiday przy trasie prowadzącej do polsko-litewskiego przejścia granicznego  w Ogrodnikach. Przytulna atmosfera oraz znakomita obsługa zachęcają do spotkań towarzyskich i biznesowych.

  

  

Restauracja „Przy Kolejce”

Płociczno Tartak

tel. 87 5639263, 603165390

  

  

Restauracja „Dom Wigierski”

w Pokamedulskim Zespole Klasztornym

w Wigrach

tel. 87 5637000 wew. 103

Restauracja w Domu Królewskim (czynna codziennie od 13.00 do 20.00) oferuje dania kuchni polskiej i regionalnej, przygotowywane z wysokiej jakości lokalnych produktów. Zgodnie z Państwa oczekiwaniami organizujemy: spotkania firmowe, rodzinne, biznesowe i towarzyskie, wesela i przyjęcia okolicznościowe, bankiety. Przestronne tereny na Wigierskich Błoniach doskonale nadają się do organizowania imprez towarzyskich na świeżym powietrzu.

  

  

Kompleks Turystyczny „U Jawora”

Gawrych Ruda 40

tel. 87 5639336

Kompleks Turystyczny „U Jawora” ma duże powodzenie, turyści potrafią spałaszować, nawet 240 kartaczy dziennie, nie mówiąc o babce ziemniaczanej i kiszce, a także o plackach ziemniaczanych. W gorące dni klasyczny chłodnik na botwinie cieszył się dużym wzięciem. Pierogi z kapustą, ryba smażona, kotlety schabowe znajdują się w jadłospisie każdego dnia. Na deser ciasto drożdżowe z kruszonką i własnego wypieku ciasto kruche z owocami. Polecamy jabłka w „szlafroczkach”.

Wyżywienie: całodzienne wyżywienie - 38 zł (w tym: śniadanie, obiad, kolacja) lub korzystanie z wyżywienia w barze.

  

  

Bar „Marco”

Bryzgiel 19

tel. 87 6410176, 5128085547

Zapraszamy do naszego baru „Wigraszek” położonego w miejscowości Bryzgiel, w pobliżu jeziora Wigry. Nasza kuchnia oferuje dania regionalne tj. kartacze, babka ziemniaczana, pierogi, ryby smażone i wędzone. Świadczymy również usługi cateringowe na obszarze Wigierskiego Parku Narodowego. Zapewniamy miłą i szybką obsługę.

  

do góry

  

  

  

Gospodarstwa agroturystyczne

  

  

Wędrując po parku, spotkamy się z zaproszeniem stołówek przyzagrodowych, prowadzonych przy gospodarstwach agroturystycznych. Z posiłków tych mogą korzystać grupy zorganizowane i turyści indywidualni po wcześniejszym uzgodnieniu – najlepiej w dzień poprzedni.

  

Gospodarstwo Agroturystyczne Zofii Tarasiewicz

„U Zofii”

Tartak 9

tel. 87 5637174

U Zofii Tarasiewicz jest smacznie i zdrowo. Wszystkie potrawy to przetworzone produkty z własnego gospodarstwa. Rosół z kury - palce lizać. Białe sery są specjalnością pani Zofii, trzeba dodać, że to właśnie ona obsługuje biesiady w Krzywem. Przed i po sezonie letnim bardzo chętnie żywi grupy wycieczek szkolnych, które zawsze mogą zjeść świeży, smaczny, syty obiad. Jest to gospodarstwo rekomendowane przez WPN. W 2004 roku pani Zofia zdobyła I miejsce w konkursie Nasze kulinarne dziedzictwo za „sielawę wędzoną po wigiersku”.

W stołówce może zmieścić się jednorazowo 40 osób.

Wyżywienie całodzienne: 45 zł; obiad: 22 zł, śniadanie: 12 zł, kolacja: 11 zł.

  

  

Halina Żukowska

Piertanie 3

tel. 87 5637142

Pani Halina Żukowska zaprasza wszystkich turystów indywidualnych na obiady, smaczne zupy, świeże ziemniaki z koperkiem i zsiadłym mlekiem, które smakują jak w wiejskiej chacie, a pierogi z kapustą i grzybami zachwyciły niejednego gościa. Pani Halina serwuje potrawy kuchni regionalnej, które zaspokoją wymagania każdego turysty.

Pani Halina może przyjąć jednorazowo 12 osób.

Obiad 20 zł

Koszt wyżywienia całodziennego oraz śniadań i kolacji do uzgodnienia.

  

  

Jadwiga Kolenkiewicz

Gawrych Ruda 26

tel. 87 5639253

Pani Jadwiga Kolenkiewicz zaprasza na najsmaczniejsze nad Wigrami kartacze, które zdobyły wyróżnienie na ogólnopolskim konkursie Typowa potrawa regionalna. Pani Jadwiga potrafi dogodzić nawet najwybredniejszym smakoszom. Naleśniki z serem w polewie owocowej ze śmietaną są przepyszne.

Pani Jadwiga może przyjąć jednorazowo max 20 osób.

Wyżywienie całodzienne: 35 zł; obiad: 15 zł, śniadanie lub kolacja: 10 zł

  

  

Barbara i Jan Cichoccy

Maćkowa Ruda 18a

tel. 87 5164627, 694607543

e-mail: mackowaruda@o2.pl

Stołówka u państwa Barbary i Jana Cichockich położona jest w Maćkowej Rudzie nad rzeką Czarna Hańcza. Tu korzystają z posiłków wczasowicze i kajakarze. Bardzo sobie chwalą kuchnię pani Barbary - smaczną i różnorodną, a przede wszystkim obfitą. Poza potrawami typowymi dla naszego regionu, smaczne serniki „jak u mamy” zaczynają być znane w okolicy.

W stołówce może zmieścić się jednorazowo 25 osób. Wyżywienie całodzienne: 36 zł, obiad: 18 zł.

  

do góry

  

  

   


Centrum Informacji Turystycznej   Nasza oferta   Wystawy   Ścieżki edukacyjne   Szlaki   Zagospodarowanie szlaków

Zasady zwiedzania parku  Wędkowanie  Baza noclegowa  Kuchnia regionalna  Inne atrakcje  Wypożyczalnie  Mapa  Strona główna