Centrum Informacji Turystycznej   Zasady zwiedzania parku   Nasza oferta  
Zagospodarowanie szlaków    Przewodnictwo   Wypożyczalnie   Kuchnia regionalna  
Partnerzy Projektu "Do zobaczenia nad Wigrami"   Inne atrakcje   Strona główna


   

   

Kuchnia regionalna

   

   

Gospody, restauracje, bary     Gospodarstwa agroturystyczne

   

   

Gospody, restauracje, bary

  

  

Gospoda „Pod Sieją”

Stary Folwark

tel. 87 5637010, 606387611

Gospoda z tradycjami położona w letniskowej miejscowości Stary Folwark nad jeziorem Wigry w sercu Wigierskiego Parku Narodowego. Zadaszone stylowe patio na 50 osób, grill i parking. Gospoda została dwukrotnie wyróżniona przez Polską Organizację Turystyczną znakiem Turystyczne Logo Polski za soczewiaki oraz zupę z soczewicy. Tradycyjna kuchnia polska i potrawy regionalne, duży wybór ryb słodkowodnych: sielawa, sieja wigierska, sandacz, sum i inne.

  

  

Restauracja Azymut

Stary Folwark 48a

tel. 509 581 206,

e-mail: azymut.staryfolwark@gmail.com

W naszej restauracji mogą państwo posmakować kuchni pachnącej tradycją. Wykorzystanie lokalnych produktów i dawnych receptur pozwoliło nam na odtworzenie prawdziwi tradycyjnej kuchni. Proponujemy również doskonale przyrządzone dania mięsne. Aromatyczne zupy, świeże lokalne ryby, a także dania w trendzie fit&fresh. Nie mogłoby zabraknąć dziczyzny, w którą obfitują nasze lasy. Doskonale przygotowana zachwyca swoim smakiem aromatem. Dla łasuchów mamy przygotowaną wspaniałą ofertę słodkości i deserów wykonywanych przez nas na miejscu. Zapraszamy również do skorzystania z naszej oferty śniadaniowej.

  

   Restauracja Kameralna w Hotelu nad Wigrami ***
Gawrych Ruda 39 B
Tel. + 48 87 563 59 59

W restauracji Hotelu nad Wigrami *** będą mogli Państwo skosztować wyrafinowanych potraw, czerpiąc bogactwa smaków kuchni regionalnej. W szerokiej karcie menu każdy znajdzie odpowiednie dla siebie danie spełniające najbardziej wysublimowane gusta smakowe. Restauracja z wyjściem na taras letni i widokiem na jezioro tworzy idealne warunki do niespiesznego delektowania się finezyjnymi daniami.

 

 

Restauracja „Holiday”

Stary Folwark 106

tel. 87 5637120

Zapraszamy Państwa do restauracji oraz drink-baru znajdującego się w naszym obiekcie hotelarsko – gastronomicznym Holiday przy trasie prowadzącej do polsko-litewskiego przejścia granicznego  w Ogrodnikach. Przytulna atmosfera oraz znakomita obsługa zachęcają do spotkań towarzyskich i biznesowych.

  

  

Restauracja „Przy Kolejce”

Płociczno Tartak

tel. 87 5639263, 603165390

  

  

Restauracja „Dom Wigierski”

w Pokamedulskim Zespole Klasztornym

w Wigrach

tel. 87 5637000 wew. 103

Restauracja w Domu Królewskim (czynna codziennie od 13.00 do 20.00) oferuje dania kuchni polskiej i regionalnej, przygotowywane z wysokiej jakości lokalnych produktów. Zgodnie z Państwa oczekiwaniami organizujemy: spotkania firmowe, rodzinne, biznesowe i towarzyskie, wesela i przyjęcia okolicznościowe, bankiety. Przestronne tereny na Wigierskich Błoniach doskonale nadają się do organizowania imprez towarzyskich na świeżym powietrzu.

  

  

Kompleks Turystyczny „U Jawora”

Gawrych Ruda 40

tel. 87 5639336

Kompleks Turystyczny „U Jawora” ma duże powodzenie, turyści potrafią spałaszować, nawet 240 kartaczy dziennie, nie mówiąc o babce ziemniaczanej i kiszce, a także o plackach ziemniaczanych. W gorące dni klasyczny chłodnik na botwinie cieszył się dużym wzięciem. Pierogi z kapustą, ryba smażona, kotlety schabowe znajdują się w jadłospisie każdego dnia. Na deser ciasto drożdżowe z kruszonką i własnego wypieku ciasto kruche z owocami. Polecamy jabłka w „szlafroczkach”.

Wyżywienie: całodzienne wyżywienie - 38 zł (w tym: śniadanie, obiad, kolacja) lub korzystanie z wyżywienia w barze.

  

  

Bar „Wigraszek”

Bryzgiel 19

tel. 87 6410176, 5128085547

Zapraszamy do naszego baru „Wigraszek” położonego w miejscowości Bryzgiel, w pobliżu jeziora Wigry. Nasza kuchnia oferuje dania regionalne tj. kartacze, babka ziemniaczana, pierogi, ryby smażone i wędzone. Świadczymy również usługi cateringowe na obszarze Wigierskiego Parku Narodowego. Zapewniamy miłą i szybką obsługę.

  

do góry

  

  

  

Gospodarstwa agroturystyczne

  

  

Wędrując po parku, spotkamy się z zaproszeniem stołówek przyzagrodowych, prowadzonych przy gospodarstwach agroturystycznych. Z posiłków tych mogą korzystać grupy zorganizowane i turyści indywidualni po wcześniejszym uzgodnieniu – najlepiej w dzień poprzedni.

  

Gospodarstwo Agroturystyczne Zofii Tarasiewicz

„U Zofii”

Tartak 9

tel. 87 5637174

U Zofii Tarasiewicz jest smacznie i zdrowo. Wszystkie potrawy to przetworzone produkty z własnego gospodarstwa. Rosół z kury - palce lizać. Białe sery są specjalnością pani Zofii, trzeba dodać, że to właśnie ona obsługuje biesiady w Krzywem. Przed i po sezonie letnim bardzo chętnie żywi grupy wycieczek szkolnych, które zawsze mogą zjeść świeży, smaczny, syty obiad. Jest to gospodarstwo rekomendowane przez WPN. W 2004 roku pani Zofia zdobyła I miejsce w konkursie Nasze kulinarne dziedzictwo za „sielawę wędzoną po wigiersku”.

W stołówce może zmieścić się jednorazowo 40 osób.

Wyżywienie całodzienne: 45 zł; obiad: 22 zł, śniadanie: 12 zł, kolacja: 11 zł.

  

  

Halina Żukowska

Piertanie 3

tel. 87 5637142

Pani Halina Żukowska zaprasza wszystkich turystów indywidualnych na obiady, smaczne zupy, świeże ziemniaki z koperkiem i zsiadłym mlekiem, które smakują jak w wiejskiej chacie, a pierogi z kapustą i grzybami zachwyciły niejednego gościa. Pani Halina serwuje potrawy kuchni regionalnej, które zaspokoją wymagania każdego turysty.

Pani Halina może przyjąć jednorazowo 12 osób.

Obiad 20 zł

Koszt wyżywienia całodziennego oraz śniadań i kolacji do uzgodnienia.

  

  

do góry

  

  

   


Centrum Informacji Turystycznej   Zasady zwiedzania parku   Nasza oferta  
Zagospodarowanie szlaków    Przewodnictwo   Wypożyczalnie   Kuchnia regionalna  
Partnerzy Projektu "Do zobaczenia nad Wigrami"   Inne atrakcje   Strona główna